Επικαιροποίηση του Κανονισμού 1169/2011 σχετικά με τον κατάλογο αλλεργιογόνων, στη κατηγορία για το σινάπι

Δημοσιεύτηκε σήμερα 25/9/2024 στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμός (ΕΕ) 2024/2512 για την τροποποίηση του παραρτήματος II του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1169/2011 σχετικά με την παροχή πληροφοριών για τα τρόφιμα στους καταναλωτές, όσον αφορά το βεχενικό οξύ από σπόρους σιναπιού προς χρήση στην παρασκευή ορισμένων γαλακτωματοποιητών.

Σύμφωνα με την επιστηνομική γνώμη της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) το βεχενικό οξύ που προέρχεται από σπόρους σιναπιού, οι οποίοι περιέχονται ήδη στον κατάλογο του Κανονισμού 1169/2011 για τις ουσίες που προκαλούν αλλεργίες, θα πρέπει να εξαιρεθεί από αυτόν.

Το βεχενικο οξύ (εικοσαδυενοϊκό οξύ) είναι ένα λιπαρό οξύ που χρησιμοποιείται στη παραγωγή γαλακτωμάτων και συγκεκριμένα των γαλακτωματοποιητών E 470a αλάτων λιπαρών οξέων με νάτριο, κάλιο και ασβέστιο, E 471 μονο- και διγλυκεριδίων λιπαρών οξέων και E 477 εστέρων λιπαρών οξέων προπανο-1,2-διόλης.

Συγκεκριμένα το σημείο 10 του παραρτήματος II του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1169/2011 αντικαθίσταται από αρχικά “10. Σινάπι και προϊόντα με βάση το σινάπι.”, από το ακόλουθο κείμενο:

«10. Σινάπι και προϊόντα με βάση το σινάπι, εκτός από:

βεχενικό οξύ με καθαρότητα τουλάχιστον 85 % που λαμβάνεται μετά από δύο στάδια απόσταξης προς χρήση για την παρασκευή των γαλακτωματοποιητών E 470a, E 471 και E 477·».

Η τροποποίηση αυτή θα εφαρμόζεται από 1 Απριλίου 2025. Τα τρόφιμα που διατίθενται νόμιμα στην αγορά ή επισημαίνονται πριν από την ημερομηνία αυτή, τα οποία δεν συμμορφώνονται με τον παρόντα κανονισμό, μπορούν να διατίθενται στην αγορά έως ότου εξαντληθούν τα αποθέματα των εν λόγω τροφίμων.

Διαβάστε τον κανονισμό εδώ:

OJ_L_202402512_EL_TXT

 

 


https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EL/TXT/?uri=CELEX%3A32024R2512