Το κόκκινο υγρό που βγαίνει από την μπριζόλα μας ΔΕΝ είναι αίμα

Το κόκκινο υγρό που βγαίνει από την μπριζόλα μας δεν είναι αίμα

Το κόκκινο υγρό που βγαίνει από την μπριζόλα μας ΔΕΝ είναι αίμα!

Όποιος παραγγέλνει την μπριζόλα του σενιάν, μέτρια προς ωμή ή μέτρια, βλέπει συνήθως ένα κόκκινο ζουμί να ξεπροβάλλει κάθε φορά που βυθίζεται το μαχαίρι στο κρέας.

Γεγονός που κάνει πολλούς να τρομοκρατούνται, γι’ αυτό και σπεύδουν να γεύονται το κρέας τους καλοψημένο, μιας και δεν αντέχουν με τίποτα το θέαμα του αίματος.

Ήδη κατά την αγορά του κρέατος, η κόκκινη όψη του υγρού που υπάρχει στη συσκευασία, δεν είναι ιδιαίτερα ευχάριστη.

Μόνο που το υγρό το οποίο υπάρχει στην αρχική συσκευασία και τρέχει στο πιάτο ακόμα και μετά το ψήσιμο, δεν πρόκειται για αίμα! Αν το σκεφτείτε καλά, μια μπριζόλα δεν έχει τη γεύση του αίματος – αν την είχε δεν θα ήταν τόσο δημοφιλές πιάτο.

Το χρώμα στο υγρό που βγαίνει από το κρέας, οφείλεται σε μια μικρή πρωτεΐνη των μυών, τη μυοσφαιρίνη, που μεταφέρει οξυγόνο στους σκελετικούς μυς και έχει χρώμα παρόμοιο με την αιμοσφαιρίνη, την πρωτεΐνη του αίματος.

Το κόκκινο υγρό που βγαίνει από την μπριζόλα μας δεν είναι αίμα

Η κόκκινη απόχρωση της μυοσφαιρίνης δημιουργείται όταν το κρέας κοπεί και έρθει σε επαφή με τον αέρα, παράγοντας ένα οπτικό αποτέλεσμα που ομοιάζει με το αίμα. Αίμα πάντως δεν είναι κατά κανέναν τρόπο και είναι κρίμα να χάνουν κάποιοι τη γευστικότητα του κρέατος μόνο και μόνο επειδή συγχέουν με το αίμα.

Εξάλλου, το μεγαλύτερο μέρος του αίματος του ζώου, έχει φύγει κατά τη διαδικασία της σφαγής και στράγγισής του.

Παρά ταύτα, δεν παύει να είναι ένα κόκκινο “ζουμί” που βγαίνει από το κρέας, το οποίο για πολλούς δεν παύει να μοιάζει με αίμα.

Η μυοσφαιρίνη, η πρωτεΐνη που ευθύνεται εν πολλοίς για το κόκκινο χρώμα του κρέατος, σκουραίνει όταν μαγειρευτεί, κάτι που εξηγεί το γεγονός γιατί αλλάζει χρώμα η μπριζόλα όσο περισσότερο ψηθεί.

You might be interested in :

Υπενθύμιση εγκυκλίου περί μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας από τη νόσο των λεγεωναρίων
Νόσος των Λεγεωναρίων – Υπενθύμιση Εγκυκλίου και Υποχρεώσεις Τουριστικών Μονάδων

Με αφορμή νέα περιστατικά νόσου των Λεγεωναρίων, το Υπουργείο Υγείας υπενθυμίζει με την εγκύκλιο Δ1(δ)/Γ.Π. οικ. 26639/2025 ότι οι υπεύθυνοι τουριστικών καταλυμάτων υποχρεούνται να διενεργούν τουλάχιστον δύο ελέγχους ετησίως για Legionella spp. Η έγκαιρη ανίχνευση και η αποτελεσματική διαχείριση κρίνονται απαραίτητες για την προστασία της δημόσιας υγείας, καθώς και για την αποφυγή διοικητικών και ποινικών κυρώσεων.

Νέα Εγκύκλιος Έλεγχοι για Ασφαλή Λειτουργία Δημόσιων Κολυμβητικών Δεξαμενών
Εγκύκλιος: Έλεγχοι για Ασφαλή Λειτουργία Δημόσιων Κολυμβητικών Δεξαμενών – Τι Προβλέπεται

Η νέα εγκύκλιος του Υπουργείου Υγείας (Αρ. Πρωτ. Δ1δ/Γ.Π. οικ. 24573/03-06-2025) ενόψει της θερινής περιόδου, ενισχύει το πλαίσιο υγειονομικού ελέγχου στις δημόσιες κολυμβητικές δεξαμενές. Τονίζεται η ανάγκη για πλήρη συμμόρφωση με την Υγειονομική Διάταξη Γ1/443/1973, ειδικά σε ό,τι αφορά την ποιότητα του νερού, την κυκλοφορία και απολύμανση, καθώς και την τεκμηριωμένη παρακολούθηση με δειγματοληψίες από διαπιστευμένα εργαστήρια.

Εγκύκλιος: Μεταφορά Πόσιμου Νερού με Βυτιοφόρα Δημόσιας Χρήσης

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας (Αρ. Πρωτ. Δ1δ/Γ.Π. 23173/29-5-2025), κάθε βυτιοφόρο όχημα που προορίζεται για τη μεταφορά νερού ανθρώπινης κατανάλωσης – είτε ιδιωτικής είτε δημόσιας χρήσης – οφείλει να διαθέτει άδεια κυκλοφορίας και βεβαίωση καταλληλότητας από τις αρμόδιες Υγειονομικές Υπηρεσίες. Η χρήση του νερού θα πρέπει να αναφέρεται ρητά στην άδεια και να προορίζεται αποκλειστικά για ανθρώπινη κατανάλωση.