Αυτοσχέδια φίλτρα βρύσης: Πόσο καλή είναι αυτή η πρακτική;

Αρκετά συνηθισμένο εδώ και αρκετά χρόνια είναι το γεγονός στις βρύσες του οικιακού δικτύου, κυρίως στη βρύση της κουζίνας, να τοποθετείται υδρόφιλο υλικό με διάκενα, όπως βαμβάκι, γάζα ή τούλι, επειδή πιστεύεται πως μέσα από αυτό το νερό φιλτράρεται και είναι “πιο καλό”. Η τακτική αυτή όμως δεν είναι τόσο αθώα.

Διάφορα υλικά τα οποία συγκρατούνται με την πάροδο του χρόνου στη βρύση σχηματίζουν ίζημα, το οποίο από μικροβιολογικής άποψης και σε συνδυασμό με την υγρασία, αποτελεί πλέον μία εστία ανάπτυξης μικροοργανισμών, που φυσιολογικά δεν υπήρχαν, με κίνδυνο να εισχωρήσουν στο νερό που τελικά θα καταναλώσουμε. Επίσης, οι βασικές φυσικοχημικές ιδιότητές του είναι πολύ πιθανό να μεταβληθούν και πλέον το νερό να αποκτήσει δυσάρεστη και μεταλλική γεύση και οσμή και να είναι θολό, λόγω της έκπλυσης των επικαθίσεων στο “φίλτρο”, οι οποίες είναι πιθανό να προέρχονται λόγω παλαιότητας του οικιακού δικτύου ύδρευσης, ενώ λιγότερες είναι οι περιπτώσεις το ίδιο το νερό υπό κανονικές συνθήκες να περιέχει μικροποσότητες φερτών υλικών.

   Είναι λοιπόν, τόσο καλή πρακτική τα αυτοσχέδια φίλτρα βρύσης; Σε κάθε περίπτωση και εφόσον ο καταναλωτής το επιθυμεί, θα πρέπει να προτιμάται και να χρησιμοποιείται ορθά ένα επαγγελματικό οικιακό φίλτρο νερού, προσαρμοσμένο στις εκάστοτε ανάγκες.

Λίνα Δ. Τσαμίλη
Χημικός Μηχανικός, MSc

Υπεύθυνη Χημικών Αναλύσεων
Τμήμα Περιβαλλοντικών Μελετών & Εφαρμογών

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν :

Υπενθύμιση εγκυκλίου περί μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας από τη νόσο των λεγεωναρίων
Νόσος των Λεγεωναρίων – Υπενθύμιση Εγκυκλίου και Υποχρεώσεις Τουριστικών Μονάδων

Με αφορμή νέα περιστατικά νόσου των Λεγεωναρίων, το Υπουργείο Υγείας υπενθυμίζει με την εγκύκλιο Δ1(δ)/Γ.Π. οικ. 26639/2025 ότι οι υπεύθυνοι τουριστικών καταλυμάτων υποχρεούνται να διενεργούν τουλάχιστον δύο ελέγχους ετησίως για Legionella spp. Η έγκαιρη ανίχνευση και η αποτελεσματική διαχείριση κρίνονται απαραίτητες για την προστασία της δημόσιας υγείας, καθώς και για την αποφυγή διοικητικών και ποινικών κυρώσεων.

Νέα Εγκύκλιος Έλεγχοι για Ασφαλή Λειτουργία Δημόσιων Κολυμβητικών Δεξαμενών
Εγκύκλιος: Έλεγχοι για Ασφαλή Λειτουργία Δημόσιων Κολυμβητικών Δεξαμενών – Τι Προβλέπεται

Η νέα εγκύκλιος του Υπουργείου Υγείας (Αρ. Πρωτ. Δ1δ/Γ.Π. οικ. 24573/03-06-2025) ενόψει της θερινής περιόδου, ενισχύει το πλαίσιο υγειονομικού ελέγχου στις δημόσιες κολυμβητικές δεξαμενές. Τονίζεται η ανάγκη για πλήρη συμμόρφωση με την Υγειονομική Διάταξη Γ1/443/1973, ειδικά σε ό,τι αφορά την ποιότητα του νερού, την κυκλοφορία και απολύμανση, καθώς και την τεκμηριωμένη παρακολούθηση με δειγματοληψίες από διαπιστευμένα εργαστήρια.

Εγκύκλιος: Μεταφορά Πόσιμου Νερού με Βυτιοφόρα Δημόσιας Χρήσης

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας (Αρ. Πρωτ. Δ1δ/Γ.Π. 23173/29-5-2025), κάθε βυτιοφόρο όχημα που προορίζεται για τη μεταφορά νερού ανθρώπινης κατανάλωσης – είτε ιδιωτικής είτε δημόσιας χρήσης – οφείλει να διαθέτει άδεια κυκλοφορίας και βεβαίωση καταλληλότητας από τις αρμόδιες Υγειονομικές Υπηρεσίες. Η χρήση του νερού θα πρέπει να αναφέρεται ρητά στην άδεια και να προορίζεται αποκλειστικά για ανθρώπινη κατανάλωση.