Αφλατοξίνες – Μυκοτοξίνες
Οι μυκοτοξίνες είναι τοξικοί δευτερεύοντες μεταβολίτες που παράγονται από μύκητες. Όπου οι συνθήκες είναι σωστές, οι μύκητες πολλαπλασιάζονται σε αποικίες και τα επίπεδα μυκοτοξινών αυξάνονται. Μπορούν να εμφανιστούν στην τροφική αλυσίδα ως αποτέλεσμα μυκητιασικής λοίμωξης των καλλιεργειών.
Οι αφλατοξίνες είναι δηλητηριώδη καρκινογόνα και μεταλλαξιογόνα που παράγονται από συγκεκριμένους μύκητες (Aspergillus species) που αναπτύσσονται στο έδαφος, την αποσυντιθέμενη βλάστηση, το σανό και τα σιτηρά.
Βρίσκονται συχνά σε ακατάλληλα αποθηκευμένα προϊόντα όπως βαμβάκι, σπορέλαια, κεχρί, φιστίκια, ρύζι, σουσάμι, ηλιόσπορους, καλαμπόκι, ξηρούς καρπούς, σιτηρά, αποξηραμένα φρούτα, φασόλια, μπαχαρικά, μπύρα και κρασί.
Στο Εργαστήριο Διατροφικής Επισήμανσης και Χημικών Αναλύσεων Τροφίμων των Αναλυτικών Εργαστηρίων ΒΙΟΧΗΜΙΚΗ μπορείτε να πραγματοποιήσετε αναλύσεις των εξής μυκοτοξινών:
- Αφλατοξίνες B1, B2, G1, G2
- Αφλατοξίνη M1
- Ωχρατοξίνη A
- Πατουλίνη
- Φουμονισίνες B1, B2
- Δεσοξυνιβαλενόλη (Deoxynivalenol, DON)
- Ζεαραλενόνη (Zearalenone, ZON)
Τα επιτρεπτά τους όρια καθορίζονται από τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό 1881/2006/ΕΚ για τον καθορισμό μέγιστων επιτρεπτών επιπέδων για ορισμένες ουσίες οι οποίες επιμολύνουν τα τρόφιμα.