Οι πετσέτες κουζίνας “μπορούν να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση”

Οι πετσέτες κουζίνας “μπορούν να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση”

Έρευνες αναφέρουν ότι η πολλαπλή χρήση των πετσετών κουζίνας αυξάνουν τον κίνδυνο τροφικών δηλητηριάσεων στα νοικοκυριά.

Ερευνητές από το University of Mauritius εξέτασαν 100 πετσέτες που χρησιμοποιούνταν στη διάρκεια ενός μηνός και διαπίστωσαν ότι υπήρχε αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης E. coli σε πετσέτες που χρησιμοποιούνται για πολλαπλές εργασίες, όπως για το σκούπισμα σκευών και επιφανειών, καθώς και για το στέγνωμα των χεριών.

Ήταν επίσης πιο πιθανό να βρεθεί σε υγρές πετσέτες ή σε αυτές που υπήρχαν σε νοικοκυριά όπου είχε καταναλωθεί κρέας.

Για την αποφυγή αυτών των επιμολύνσεων, συνιστάται να πλένονται ή να αλλάζουν συχνά οι πετσέτες-πανιά πιάτων, τα σφουγγαράκια και τα γάντια φούρνου. Επίσης, πρέπει να αφήνονται να στεγνώσουν πριν την επαναχρησιμοποίηση τους.

Η έρευνα παρουσιάστηκε στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Ένωσης Μικροβιολογίας στην Atlanta, Georgia, USA.

Οι ερευνητές καλλιέργησαν τα βακτήρια που βρέθηκαν στις πετσέτες για να τα ταυτοποιήσουν και να προσδιορίσουν το βακτηριακό φορτίο. Από τις πετσέτες που συλλέχθηκαν, το 49% είχε βακτηριακή ανάπτυξη, η οποία εμφάνιζε περαιτέρω ποσοτική αύξηση όσο αυξανόταν ο αριθμός των μελών του νοικοκυριού και από την παρουσία παιδιών.

Από τα 49 δείγματα που ήταν θετικά για βακτηριακή ανάπτυξη, το 36,7% έδειξε παρουσία κολοβακτηριοειδών, την ομάδα που περιέχει και το στέλεχος E. coli. Από τα υπόλοιπα, το 36,7% ήταν εντερόκοκκοι και το 14,3% Staphylococcus aureus.

Τα κολοβακτηριοειδή και ο σταφυλόκοκκος είχαν σημαντικά υψηλότερη παρουσία σε πετσέτες από νοικοκυριά όπου το κρέας αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος της διατροφής.

Το E. coli είναι ένας τύπος βακτηρίων που ανήκει στη φυσιολογική μικροβιακή χλωρίδα του εντέρου των ανθρώπων και των ζώων. Στην πλειοψηφία είναι σχετικά ακίνδυνο, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει σοβαρή τροφική δηλητηρίαση και μόλυνση.

Πώς να αποτρέψουμε την εξάπλωση των μικροβίων στη κουζίνα μας

  • Αλλάζουμε πετσέτες και πανιά τακτικά. Προτείνεται ακόμα και η καθημερινή αλλαγή τους ή τουλάχιστον τις μέρες που έχουμε μαγειρέψει.
  • Η χρήση πανιών ή χαρτιού μιας χρήσης μπορεί να σταματήσει εντελώς την εξάπλωση των μικροβίων.
  • Οι πετσέτες που επαναχρησιμοποιούνται θα πρέπει να απολυμαίνονται στους 60 oC μετά από κάθε χρήση.
  • Πλένουμε τις βούρτσες πλυσίματος σε πλυντήριο πιάτων τακτικά ή με απορρυπαντικό και ζεστό νερό μετά από κάθε χρήση.
  • Διασφαλίζουμε ότι οι επιφάνειες που γίνεται η προετοιμασία του φαγητού είναι καθαρές πριν από τη χρήση τους.
  • Χρησιμοποιούμε ξεχωριστό ξύλο κοπής (ή κατά προτίμηση τεφλόν) για τις πρώτες ύλες – όπως το ωμό κρέας – και για τρόφιμα που δεν χρειάζονται μαγείρεμα.
  • Πλένουμε και στεγνώνουμε καλά τα χέρια μας μετά το χειρισμό τροφίμων, όπως το ωμό κρέας.
  • Καθαρίζουμε τις επιφάνειες προετοιμασίας αμέσως μετά τη χρήση τους.

Η παρουσία E. coli είναι ένδειξη περιττωματικής μόλυνσης και κακών πρακτικών υγιεινής.

«Τα στοιχεία έδειξαν ότι οι ανθυγιεινές πρακτικές κατά τον χειρισμό μη χορτοφαγικών τροφών μπορούν να είναι συχνό φαινόμενο στα νοικοκυριά». «Οι υγρές πετσέτες και η χρήση πετσετών πολλαπλών χρήσεων πρέπει να αποθαρρύνονται. Μεγαλύτερες οικογένειες, με παιδιά και ηλικιωμένα μέλη, πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην κουζίνα.» αναφέρει η επικεφαλής συγγραφέας Δρ Susheela Biranjia-Hurdoyal.

Διαπίστωσαν ότι στελέχη σταφυλόκοκκου ήταν πιο πιθανό να βρεθούν σε πετσέτες νοικοκυριών με παιδιά και χαμηλότερη κοινωνικο-οικονομική θέση.

Ο σταφυλόκοκκος μπορεί να προκαλέσει τροφική δηλητηρίαση, καθώς τα βακτήρια πολλαπλασιάζονται ταχύτατα σε θερμοκρασία δωματίου και παράγουν μια τοξίνη που προκαλεί ασθένεια. Καταστρέφεται με το μαγείρεμα και την παστερίωση.

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν :

Υπενθύμιση εγκυκλίου περί μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας από τη νόσο των λεγεωναρίων
Νόσος των Λεγεωναρίων – Υπενθύμιση Εγκυκλίου και Υποχρεώσεις Τουριστικών Μονάδων

Με αφορμή νέα περιστατικά νόσου των Λεγεωναρίων, το Υπουργείο Υγείας υπενθυμίζει με την εγκύκλιο Δ1(δ)/Γ.Π. οικ. 26639/2025 ότι οι υπεύθυνοι τουριστικών καταλυμάτων υποχρεούνται να διενεργούν τουλάχιστον δύο ελέγχους ετησίως για Legionella spp. Η έγκαιρη ανίχνευση και η αποτελεσματική διαχείριση κρίνονται απαραίτητες για την προστασία της δημόσιας υγείας, καθώς και για την αποφυγή διοικητικών και ποινικών κυρώσεων.

Νέα Εγκύκλιος Έλεγχοι για Ασφαλή Λειτουργία Δημόσιων Κολυμβητικών Δεξαμενών
Εγκύκλιος: Έλεγχοι για Ασφαλή Λειτουργία Δημόσιων Κολυμβητικών Δεξαμενών – Τι Προβλέπεται

Η νέα εγκύκλιος του Υπουργείου Υγείας (Αρ. Πρωτ. Δ1δ/Γ.Π. οικ. 24573/03-06-2025) ενόψει της θερινής περιόδου, ενισχύει το πλαίσιο υγειονομικού ελέγχου στις δημόσιες κολυμβητικές δεξαμενές. Τονίζεται η ανάγκη για πλήρη συμμόρφωση με την Υγειονομική Διάταξη Γ1/443/1973, ειδικά σε ό,τι αφορά την ποιότητα του νερού, την κυκλοφορία και απολύμανση, καθώς και την τεκμηριωμένη παρακολούθηση με δειγματοληψίες από διαπιστευμένα εργαστήρια.

Εγκύκλιος: Μεταφορά Πόσιμου Νερού με Βυτιοφόρα Δημόσιας Χρήσης

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας (Αρ. Πρωτ. Δ1δ/Γ.Π. 23173/29-5-2025), κάθε βυτιοφόρο όχημα που προορίζεται για τη μεταφορά νερού ανθρώπινης κατανάλωσης – είτε ιδιωτικής είτε δημόσιας χρήσης – οφείλει να διαθέτει άδεια κυκλοφορίας και βεβαίωση καταλληλότητας από τις αρμόδιες Υγειονομικές Υπηρεσίες. Η χρήση του νερού θα πρέπει να αναφέρεται ρητά στην άδεια και να προορίζεται αποκλειστικά για ανθρώπινη κατανάλωση.