Απόβλητα Ελαιοτριβείου: Χαρακτηριστικά και Διαχείριση

H εξαγωγή του ελαιόλαδου με τα σύγχρονα μηχανικά μέσα όπως είναι γνωστό, γίνεται με μηχανικές πρέσες και φυγοκέντριση. Αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας είναι δύο ρεύματα: το ρεύμα του παραγόμενου ελαιόλαδου, που οδηγείται για περαιτέρω επεξεργασία και συσκευασία και το ρεύμα των αποβλήτων, ΥΑΕ (Υγρά Απόβλητα Ελαιοτριβείου).

Τα ανεπεξέργαστα απόβλητα των ελαιοτριβείων δεν έχουν διατροφική αξία, δεν μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν και είναι εξαιρετικά ρυπογόνα. Λόγω του μεγάλου ρυπαντικού τους φορτίου δεν πρέπει να διατίθενται ανεπεξέργαστα σε περιβαλλοντικούς αποδέκτες, γεγονός που θα έπρεπε να προκύπτει πρωτίστως από την περιβαλλοντική ευσυνειδησία των επιχειρήσεων Η αδειοδότηση αντίστοιχων επιχειρήσεων σε ό,τι αφορά το περιβάλλον υλοποιείται μέσω των αποφάσεων έγκρισης περιβαλλοντικών όρων και των αδειών λειτουργίας. Η υλοποίηση της έκδοσης των περιβαλλοντικών όρων (και κατ’ επέκταση της αδειοδότησης της βιομηχανίας) στην Ελλάδα γίνεται μέσω της ΥΑ 69269/5387/90 (Οδηγία 85/337/ΕOΚ), χωρίς ωστόσο να υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες σχετικά με τη διάθεση των ΥΑΕ. Οι βασικές αρχές διαχείρισης των ΥΑΕ βασίζονται στον Νόμο 1650/86 «Περί προστασίας του περιβάλλοντος» σύμφωνα με τον οποίο οι ιδιοκτήτες των ελαιοτριβείων είναι υποχρεωμένοι να καταθέσουν μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Οι άδειες λειτουργίας των ελαιοτριβείων χορηγούνται υπό την προϋπόθεση εφαρμογής κατάλληλων μεθόδων διαχείρισης των ΥΑΕ, όπως είναι η διάθεση σε κατάλληλα διαμορφωμένες εξατμισοδεξαμενές, η προεπεξεργασία με υδράσβεστο πριν τη διάθεση και ο κλασματικός διαχωρισμός μέσω φυσικής καθίζησης όπου λαμβάνει χώρα περαιτέρω διαχείριση του κάθε κλάσματος ξεχωριστά, με τη διασφάλιση της στεγανότητας του πυθμένα της δεξαμενής ώστε να αποφεύγεται πιθανή διαρροή των παραγόμενων εκχυλισμάτων. Μετά την εξάτμιση ο υπολειμματικός πολφός μπορεί να διατεθεί σε κατάλληλα διαμορφωμένους χώρους ταφής απορριμμάτων ή να χρησιμοποιηθεί σε μονάδες κομποστοποίησης. Ωστόσο, δεν υπάρχει μια και μόνο μέθοδος η οποία μπορεί να εξασφαλίσει αποδοτική επεξεργασία των ΥΑΕ και με χαμηλό κόστος εφαρμογής για μια ελαιοπαραγωγική μονάδα.

Τα κυριότερα φυσικοχημικά χαρακτηριστικά των αποβλήτων ελαιοτριβείου είναι το χαμηλό pH, η υψηλή συγκέντρωση φαινολικών ενώσεων, το υψηλό BOD και υπολείμματα ελαίου. Τα χαρακτηριστικά αυτά κάνουν τα απόβλητα διαβρωτικά κατά την επαφή τους κυρίως με κατασκευαστικά υλικά (πχ σωληνώσεις) και επιβλαβή για το περιβάλλον, καθώς το επιβαρύνουν με ένα εξαιρετικά υψηλό ρυπογόνο φορτίο το οποίο δεν μπορεί να αποικοδομηθεί από τους φυσικούς μηχανισμούς των οικοσυστημάτων, επιφέροντας αρνητικές επιπτώσεις σε εδάφη και νερά αλλά και στους μικροοργανισμούς που προσδίδουν τη σταθερότητα σε αυτά.

Ωστόσο, τα θετικά σημεία στην υπόθεση των αποβλήτων των ελαιοτριβείων είναι πως:
Α) μπορούν να επεξεργαστούν με σχετικά εύκολες τεχνικές χαμηλού κόστους πριν διατεθούν με νόμιμες διαδικασίες στο περιβάλλον
Β) είναι πολλά υποσχόμενα σε ερευνητικούς σκοπούς, για την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και προϊόντων προστιθέμενης αξίας.

Λίνα Δ.Τσαμίλη
Χημικός Μηχανικός, MSc

Υπεύθυνη Χημικών Αναλύσεων
Τμήμα Περιβαλλοντικών Μελετών & Εφαρμογών

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν :

Υπενθύμιση εγκυκλίου περί μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας από τη νόσο των λεγεωναρίων
Νόσος των Λεγεωναρίων – Υπενθύμιση Εγκυκλίου και Υποχρεώσεις Τουριστικών Μονάδων

Με αφορμή νέα περιστατικά νόσου των Λεγεωναρίων, το Υπουργείο Υγείας υπενθυμίζει με την εγκύκλιο Δ1(δ)/Γ.Π. οικ. 26639/2025 ότι οι υπεύθυνοι τουριστικών καταλυμάτων υποχρεούνται να διενεργούν τουλάχιστον δύο ελέγχους ετησίως για Legionella spp. Η έγκαιρη ανίχνευση και η αποτελεσματική διαχείριση κρίνονται απαραίτητες για την προστασία της δημόσιας υγείας, καθώς και για την αποφυγή διοικητικών και ποινικών κυρώσεων.

Νέα Εγκύκλιος Έλεγχοι για Ασφαλή Λειτουργία Δημόσιων Κολυμβητικών Δεξαμενών
Εγκύκλιος: Έλεγχοι για Ασφαλή Λειτουργία Δημόσιων Κολυμβητικών Δεξαμενών – Τι Προβλέπεται

Η νέα εγκύκλιος του Υπουργείου Υγείας (Αρ. Πρωτ. Δ1δ/Γ.Π. οικ. 24573/03-06-2025) ενόψει της θερινής περιόδου, ενισχύει το πλαίσιο υγειονομικού ελέγχου στις δημόσιες κολυμβητικές δεξαμενές. Τονίζεται η ανάγκη για πλήρη συμμόρφωση με την Υγειονομική Διάταξη Γ1/443/1973, ειδικά σε ό,τι αφορά την ποιότητα του νερού, την κυκλοφορία και απολύμανση, καθώς και την τεκμηριωμένη παρακολούθηση με δειγματοληψίες από διαπιστευμένα εργαστήρια.

Εγκύκλιος: Μεταφορά Πόσιμου Νερού με Βυτιοφόρα Δημόσιας Χρήσης

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας (Αρ. Πρωτ. Δ1δ/Γ.Π. 23173/29-5-2025), κάθε βυτιοφόρο όχημα που προορίζεται για τη μεταφορά νερού ανθρώπινης κατανάλωσης – είτε ιδιωτικής είτε δημόσιας χρήσης – οφείλει να διαθέτει άδεια κυκλοφορίας και βεβαίωση καταλληλότητας από τις αρμόδιες Υγειονομικές Υπηρεσίες. Η χρήση του νερού θα πρέπει να αναφέρεται ρητά στην άδεια και να προορίζεται αποκλειστικά για ανθρώπινη κατανάλωση.