Coffee capsules: extremely handy and extremely polluting

Coffee capsules: extremely handy and extremely polluting

In many ways, coffee capsules represent some of the greatest evils of consumer society: wasted raw materials, such as aluminium and plastic, that can neither be recycled nor reused.
But the good quality of the final product, together with its ease of use and speed, have contributed to the rapid spread of the coffee capsule in households around the world.

One city in Germany is going against the grain and taking a public stand against the use of this product. The municipality of Hamburg, Germany’s largest port, has banned the purchase of “certain polluting products or consumables” with municipal money. The ban specifically focuses on ‘equipment for hot drinks using packaging capsules’.

“Capsules are associated with unnecessary resource consumption and waste generation and often contain polluting aluminum. Capsules cannot be easily recycled because they are often made of a mixture of plastic and aluminium,” says Hamburg City Council’s Environment and Energy Department spokesman Jan Dube.

Manufacturers of such products such as Nespresso have responded by developing recycling schemes whereby users deposit the capsules at collection points and then the product is taken somewhere in Europe where someone tries to separate the plastic from the aluminium. Supposedly Nespresso has 14,000 collection points in 31 countries from which 80% of capsules are processed, but no one has told us how many they actually collect out of the total they have sold.

The issue with capsules is not their recycling, but the fact that we need to reduce the amount of waste we produce, recyclable or not. This is a product that incorporates enormous energy and resource consumption throughout its life cycle: manufacture, use, recycling. The optimal solution for drinking ‘green’ coffee is to buy local or organic products in bulk if possible and enjoy our drink in our favourite cup, the one we will use again and again, as even the coffee grounds can be composted.

Lina D. Tsamili
Chemical Engineer, MSc
Chemical Analysis Manager
Department of Environmental Studies & Applications

 

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν :

Υπενθύμιση εγκυκλίου περί μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας από τη νόσο των λεγεωναρίων
Νόσος των Λεγεωναρίων – Υπενθύμιση Εγκυκλίου και Υποχρεώσεις Τουριστικών Μονάδων

Με αφορμή νέα περιστατικά νόσου των Λεγεωναρίων, το Υπουργείο Υγείας υπενθυμίζει με την εγκύκλιο Δ1(δ)/Γ.Π. οικ. 26639/2025 ότι οι υπεύθυνοι τουριστικών καταλυμάτων υποχρεούνται να διενεργούν τουλάχιστον δύο ελέγχους ετησίως για Legionella spp. Η έγκαιρη ανίχνευση και η αποτελεσματική διαχείριση κρίνονται απαραίτητες για την προστασία της δημόσιας υγείας, καθώς και για την αποφυγή διοικητικών και ποινικών κυρώσεων.

Νέα Εγκύκλιος Έλεγχοι για Ασφαλή Λειτουργία Δημόσιων Κολυμβητικών Δεξαμενών
Εγκύκλιος: Έλεγχοι για Ασφαλή Λειτουργία Δημόσιων Κολυμβητικών Δεξαμενών – Τι Προβλέπεται

Η νέα εγκύκλιος του Υπουργείου Υγείας (Αρ. Πρωτ. Δ1δ/Γ.Π. οικ. 24573/03-06-2025) ενόψει της θερινής περιόδου, ενισχύει το πλαίσιο υγειονομικού ελέγχου στις δημόσιες κολυμβητικές δεξαμενές. Τονίζεται η ανάγκη για πλήρη συμμόρφωση με την Υγειονομική Διάταξη Γ1/443/1973, ειδικά σε ό,τι αφορά την ποιότητα του νερού, την κυκλοφορία και απολύμανση, καθώς και την τεκμηριωμένη παρακολούθηση με δειγματοληψίες από διαπιστευμένα εργαστήρια.

Εγκύκλιος: Μεταφορά Πόσιμου Νερού με Βυτιοφόρα Δημόσιας Χρήσης

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας (Αρ. Πρωτ. Δ1δ/Γ.Π. 23173/29-5-2025), κάθε βυτιοφόρο όχημα που προορίζεται για τη μεταφορά νερού ανθρώπινης κατανάλωσης – είτε ιδιωτικής είτε δημόσιας χρήσης – οφείλει να διαθέτει άδεια κυκλοφορίας και βεβαίωση καταλληλότητας από τις αρμόδιες Υγειονομικές Υπηρεσίες. Η χρήση του νερού θα πρέπει να αναφέρεται ρητά στην άδεια και να προορίζεται αποκλειστικά για ανθρώπινη κατανάλωση.