Ο ρόλος του περιβαλλοντικού τέλους για την πλαστική σακούλα μεταφοράς

Ο ρόλος του περιβαλλοντικού τέλους για την πλαστική σακούλα μεταφοράς

Η πλαστική σακούλα μετράει 25 χρόνια χρήσης με αποτελέσματα επιβαρυντικά για το περιβάλλον, λόγω του μεγάλου τελικού απορριπτόμενου όγκου και ταυτόχρονα του αργού ρυθμού διάσπασής τους. Η χρήση της πλαστικής σακούλας με την πάροδο των χρόνων φαίνεται να δημιουργεί μεγαλύτερα προβλήματα από αυτά που αναμένονταν, κυρίως στους υδροφόρους ορίζοντες και στα οικοσυστήματα. Αυτός είναι ο λόγος που η ΕΕ προχώρησε στη θέσπιση της Οδηγίας (ΕΕ) 2015/720 για τη μείωση της κατανάλωσης λεπτών πλαστικών σακουλών μεταφοράς, με την οποία η Ελλάδα καλείται να εναρμονιστεί μέσω της ΚΥΑ 180036/952 (ΦΕΚ Β’ 2812)/2017.

Έτσι, από 1 Ιανουαρίου 2018 όλα τα σημεία πώλησης εμπορευμάτων ή προϊόντων και οι έμποροι  θα πρέπει να τις διαθέτουν με καταβολή από τους καταναλωτές περιβαλλοντικό τέλος ανά τεμάχιο λεπτής πλαστικής σακούλας (<50 μm) ή χρέωση (50-70 μm), ποσό που θα αναγράφεται στα παραστατικά πώλησης (τιμολόγιο πώλησης ή απόδειξη λιανικής) με τρόπο διακριτό και ευανάγνωστο προ του ΦΠΑ. Οι πλαστικές σακούλες μεταφοράς, οι οποίες υπόκεινται σε περιβαλλοντικό τέλος ή υποχρεωτική χρέωση, φέρουν σήμανση με στοιχεία όπως ο τόπος και η ημερομηνία παραγωγής, τον Αριθμό Μητρώου Παραγωγού (ΕΜΠΑ) και σειριακό αριθμό (bar code) με ευκρινή τρόπο και σε εμφανή θέση. Ωστόσο, πλαστικές σακούλες που δε φέρουν τα απαραίτητα στοιχεία σήμανσης που αναφέρονται στη νομοθεσία, θα υπόκεινται κανονικά σε χρέωση γιατί αποτελούν αποθέματα σακουλών που δημιουργήθηκαν πριν τη δημοσίευση της σχετικής νομοθεσίας, θα πρέπει όμως να έχουν εξαντληθεί ως 10/06/2018.

Το τέλος, ύψους 3 λεπτών (για το 2018) και 7 λεπτών από την 01/01/2019, θα είναι ανταποδοτικό και θα διατίθεται από τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (Ε.Ο.ΑΝ.) σε συνεργασία με Δήμους για περιβαλλοντικές δράσεις και για τη δωρεάν διάθεση στους πολίτες εναλλακτικών μέσων τα οποία θα μειώνουν την κατανάλωση και θα προάγουν την επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση.

Με το περιβαλλοντικό τέλος που αποδίδεται στις πλαστικές σακούλες, πλέον “ο ρυπαίνων πληρώνει” και συνεπώς τείνει να μειώσει την αλόγιστη χρήση. Οι δράσεις αυτές υπόκεινται στον Τομέα της Περιβαλλοντικής Οικονομίας και στο ευρύτερο πνεύμα της Νομοθεσίας περί της διαχείριση των απορριμμάτων.

Λίνα Δ. Τσαμίλη
Χημικός Μηχανικός, MSc, PhD c.

Υπεύθυνη Ποιότητας
Υπεύθυνη Χημικού Τμήματος
Τμήμα Περιβαλλοντικών Μελετών & Εφαρμογών

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν :

Υπενθύμιση εγκυκλίου περί μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας από τη νόσο των λεγεωναρίων
Νόσος των Λεγεωναρίων – Υπενθύμιση Εγκυκλίου και Υποχρεώσεις Τουριστικών Μονάδων

Με αφορμή νέα περιστατικά νόσου των Λεγεωναρίων, το Υπουργείο Υγείας υπενθυμίζει με την εγκύκλιο Δ1(δ)/Γ.Π. οικ. 26639/2025 ότι οι υπεύθυνοι τουριστικών καταλυμάτων υποχρεούνται να διενεργούν τουλάχιστον δύο ελέγχους ετησίως για Legionella spp. Η έγκαιρη ανίχνευση και η αποτελεσματική διαχείριση κρίνονται απαραίτητες για την προστασία της δημόσιας υγείας, καθώς και για την αποφυγή διοικητικών και ποινικών κυρώσεων.

Νέα Εγκύκλιος Έλεγχοι για Ασφαλή Λειτουργία Δημόσιων Κολυμβητικών Δεξαμενών
Εγκύκλιος: Έλεγχοι για Ασφαλή Λειτουργία Δημόσιων Κολυμβητικών Δεξαμενών – Τι Προβλέπεται

Η νέα εγκύκλιος του Υπουργείου Υγείας (Αρ. Πρωτ. Δ1δ/Γ.Π. οικ. 24573/03-06-2025) ενόψει της θερινής περιόδου, ενισχύει το πλαίσιο υγειονομικού ελέγχου στις δημόσιες κολυμβητικές δεξαμενές. Τονίζεται η ανάγκη για πλήρη συμμόρφωση με την Υγειονομική Διάταξη Γ1/443/1973, ειδικά σε ό,τι αφορά την ποιότητα του νερού, την κυκλοφορία και απολύμανση, καθώς και την τεκμηριωμένη παρακολούθηση με δειγματοληψίες από διαπιστευμένα εργαστήρια.

Εγκύκλιος: Μεταφορά Πόσιμου Νερού με Βυτιοφόρα Δημόσιας Χρήσης

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας (Αρ. Πρωτ. Δ1δ/Γ.Π. 23173/29-5-2025), κάθε βυτιοφόρο όχημα που προορίζεται για τη μεταφορά νερού ανθρώπινης κατανάλωσης – είτε ιδιωτικής είτε δημόσιας χρήσης – οφείλει να διαθέτει άδεια κυκλοφορίας και βεβαίωση καταλληλότητας από τις αρμόδιες Υγειονομικές Υπηρεσίες. Η χρήση του νερού θα πρέπει να αναφέρεται ρητά στην άδεια και να προορίζεται αποκλειστικά για ανθρώπινη κατανάλωση.