Παγκόσμια Ημέρα Νερού 2024 – Αξιοποιώντας το Nερό για την Eιρήνη

παγκόσμια ημέρα νερού 2024

Παγκόσμια Ημέρα Νερού 2024

 

Μια Κοινή Ευθύνη

Κάθε χρόνο, στις 22 Μαρτίου, ο κόσμος γιορτάζει τη Παγκόσμια Ημέρα Νερού. Αυτή η ημέρα έχει οριστεί από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών με σκοπό την ευαισθητοποίηση και την έμπνευση για δράση για την αντιμετώπιση της κρίσης που υπάρχει παγκοσμίως σε θέματα νερού και υγιεινής. Το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού 2024 είναι «Νερό για την Ειρήνη».

Το νερό μπορεί να δημιουργήσει ειρήνη ή να πυροδοτήσει σύγκρουση. Όταν το νερό είναι σπάνιο ή μολυσμένο, ή όταν οι άνθρωποι έχουν άνιση ή καθόλου πρόσβαση, οι εντάσεις μπορεί να αυξηθούν μεταξύ των κοινοτήτων και των χωρών. Περισσότεροι από 3 δισεκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως εξαρτώνται από το νερό που διασχίζει τα εθνικά σύνορα. Ωστόσο, μόνο 24 χώρες έχουν συμφωνίες συνεργασίας για όλο το κοινό τους νερό.

Έλλειψη Νερού: Μια Αυξανόμενη Απειλή

Το γλυκό νερό είναι ένας περιορισμένος πόρος και με τον αυξανόμενο παγκόσμιο πληθυσμό και την κλιματική αλλαγή, η έλλειψη νερού αποτελεί μια σημαντική απειλή. Σύμφωνα με μια έκθεση του 2023 από το World Resources Institute (WRI) [1], περίπου 3,6 δισεκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν έλλειψη νερού για τουλάχιστον ένα μήνα το χρόνο. Αυτή η έλλειψη μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά προβλημάτων, όπως:

  • Επισιτιστική Κρίση
  • Κίνδυνοι για τη Δημόσια Υγεία
  • Περιβαλλοντική Υποβάθμιση

Η Σημασία της Συνεργασίας

Το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού 2024 υπογραμμίζει τη σημασία της συνεργασίας για το νερό στην προώθηση της ειρήνης και της βιωσιμότητας. Μια μελέτη του 2020 [2] εξερευνά την έννοια της “υδροδιπλωματίας”, η οποία δίνει έμφαση στη συνεργασία για τους κοινώς χρησιμοποιούμενους υδάτινους πόρους ως στρατηγική για την πρόληψη των συγκρούσεων και την ειρηνευτική διαδικασία. Η μελέτη επισημαίνει επιτυχημένα παραδείγματα έργων συνεργασίας για το νερό σε όλο τον κόσμο.

Πέρα από τα Εθνικά Σύνορα: Διασυνοριακή Διαχείριση Υδάτων

Τα οφέλη της κοινής πορείας για το νερό ξεπερνούν την πρόληψη των συγκρούσεων. Η Διεθνής Επιτροπή για την Προστασία του Δούναβη (ICPDR) [3] αποτελεί ένα επιτυχημένο παράδειγμα διασυνοριακής διαχείρισης υδάτων. Η επιτροπή συνεργάζεται για την παρακολούθηση της ποιότητας του νερού, τη διαχείριση της ρύπανσης και τη διασφάλιση της βιώσιμης χρήσης του Δούναβη.

Ανεξάρτητα Χημικά Εργαστήρια: Προστασία της Δημόσιας Υγείας

Εργαστήρια όπως τα Εργαστήρια ΒΙΟΧΗΜΙΚΗ, που ειδικεύονται στην ανάλυση νερού, διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην προστασία της δημόσιας υγείας και των υδάτινων πόρων. Με μια ολοκληρωμένη γκάμα υπηρεσιών ελέγχου, διασφαλίζουν την ποιότητα και την ασφάλεια του νερού για επιχειρήσεις & δημόσιες υπηρεσίες.

Συμπέρασμα: Μια Κοινή Ευθύνη

Το νερό είναι ένας κοινός πόρος και η διασφάλιση της διαθεσιμότητας και της ποιότητάς του αποτελεί συλλογική ευθύνη.  Με την προώθηση της συνεργασίας για το νερό, την επένδυση σε βιώσιμες πρακτικές διαχείρισης των υδάτων και τη χρήση υπηρεσιών ελέγχου ποιότητας του νερού, μπορούμε να συνεργαστούμε για να δημιουργήσουμε ένα μέλλον όπου το νερό θα είναι πηγή ειρήνης και ευημερίας για όλους.

 


 
Πηγές:
[1] World Resources Institute. (2023, August 30). https://www.wri.org/freshwater
[2] Carius et al. (2020). WATER, CONFLICT, AND COOPERATION, https://www.wilsoncenter.org/sites/default/files/media/documents/article/Carius_Dabelko_Wolf.pdf
[3] International Commission for the Protection of the Danube River (ICPDR). https://www.icpdr.org/
[4] https://www.un.org/en/observances/water-day
[5] https://www.unwater.org/our-work/world-water-day