Νέα Εγκύκλιο εξέδωσε το Υπουργείο Υγείας με ημερομηνία 24/04/2024 με σκοπό την ενημέρωση των μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας από τη νόσο των λεγεωναρίων, συνοδευτικά με την ισχύουσα Νομοθεσία Δ1(δ)/ ΓΠ οικ. 27829/15-5-2023 ΚΥΑ με θέμα «Ποιότητα νερού ανθρώπινης κατανάλωσης σε συμμόρφωση προς τις διατάξεις της Οδηγίας (ΕΕ) 2020/2184 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 16ης Δεκεμβρίου 2020 (L435/1, 23.12.2020) (ΦΕΚ Β’ 3525).
Λαμβάνοντας υπόψη ότι η Ελλάδα, ως μεσογειακή χώρα, διαθέτει ιδανικά κλιματολογικά χαρακτηριστικά για την ανάπτυξη της λεγεωνέλλας, υπάρχουν παράλληλα και άλλες συνθήκες που ευνοούν την άνθηση και εξάπλωσή της. Κρίσιμες θεωρούνται οι μεγάλες χρονικές περίοδοι κατά τις οποίες, ειδικά οι ξενοδοχειακές μονάδες, παραμένουν κλειστές ή υπολειτουργούν, με αποτέλεσμα το νερό του δικτύου διανομής να μπορεί να θεωρηθεί «στάσιμο» κατά τη διάρκεια των περιόδων αυτών.
Σύμφωνα με την παραπάνω ισχύουσα νομοθεσία έχει καθοριστεί η υποχρέωση παρακολούθησης της Legionella στο νερό που κυκλοφορεί στο εσωτερικό δίκτυο ύδρευσης νοσοκομείων, κλινικών, κέντρων υγείας, οίκων ευγηρίας, τουριστικών εγκαταστάσεων, ξενοδοχείων, φυλακών, στρατοπέδων.
Η ελάχιστη συχνότητα δειγματοληψίας και αναλύσεων για τη Legionella είναι μία φορά το εξάμηνο (2 φορές ετησίως) και η ευθύνη για τη δειγματοληψία, ανάλυση και λήψη επανορθωτικών μέτρων ανήκει στους υπευθύνους λειτουργίας των εγκαταστάσεων των κτιρίων.
ΛΗΨΗ ΜΕΤΡΩΝ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ
Για τη νόσο των λεγεωναρίων, και την πρόληψη εμφάνισής της, απαιτείται η συστηματική λήψη κατάλληλων μέτρων για την ορθή λειτουργία των υδραυλικών και κλιματιστικών εγκαταστάσεων (ξενοδοχείων, νοσοκομείων, ιαματικών λουτρών, αθλητικών εγκαταστάσεων, χώρων παραμονής του κοινού, μέσων μεταφοράς, κρουαζιερόπλοιων κ.λ.π) αλλά και για την αποφυγή δημιουργίας εστιών μόλυνσης στα σημεία των δικτύων όπου παρατηρείται συχνή αυξομείωση της θερμοκρασίας και εμφανίζονται εναποθέσεις αλάτων και ξένων ουσιών γενικότερα.
Τονίζεται ότι σε τακτά χρονικά διαστήματα (τουλάχιστον μια φορά στους 6 μήνες σύμφωνα με την ως άνω σχετ. ΚΥΑ) θα πρέπει να γίνεται δειγματοληπτικός έλεγχος νερού στο εσωτερικό δίκτυο διανομής του κτιρίου, ώστε να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα σε περίπτωση μόλυνσης. Τα δείγματα νερού θα πρέπει να αποστέλλονται στα Εθνικά Κέντρα Αναφοράς, ή σε ΚΕΔΥ-ΠΕΔΥ, ή σε διαπιστευμένα ως προς τη εξέταση της λεγεωνέλλας εργαστήρια.
Τα Αναλυτικά Εργαστήρια ΒΙΟΧΗΜΙΚΗ, ως διαπιστευμένα για αναλύσεις Λεγεωνέλλας, μπορούν να αναλάβουν να φέρουν σε πέρας τόσο την δειγματοληψία, όσο και τις αναλύσεις που απαιτούνται βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας.
Επικοινωνήστε μαζί μας για να ενημερωθείτε για τις ενέργειες που απαιτούνται για το δικό σας είδος εγκαταστάσεων.
Διαβάστε παρακάτω αναλυτικά την εγκύκλιο, με τις οδηγίες για την αναφορά κρουσμάτων, τα μέτρα πρόληψης και την δειγματοληψία για τη νόσο των λεγεωναρίων:
ΨΛΣΔ465ΦΥΟ-Ζ70 ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΛΕΓΕΩΝΕΛΛΑΣ 2024
Πηγή: Υπουργείο Υγείας: Μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τη νόσο των λεγεωναρίων