Ημερίδα «ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ – Παραγωγή με Ασφάλεια και Ποιότητα» – 19/11/17

Ημερίδα: Ελαιόλαδο, παραγωγή με ασφάλεια και ποιότητα για ένα δυναμικό προϊόν

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ημερίδα “ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ – Παραγωγή με Ασφάλεια και Ποιότητα” στις 19/11/17 στον Άγιο Κωνσταντίνο Φθιώτιδας, σε συνεργασία με το Σύλλογο Επαγγελματιών Αγίου Κωνσταντίνου. Τα συμπεράσματα είναι αρκετά και ουσιαστικά.

Το ελαιόλαδο αποτελεί ένα από τα κύρια προϊόντα του τόπου μας. Οι καλές πρακτικές που θα ακολουθήσει ένας παραγωγός από το χωράφι του ως και την παραγωγή, αποθήκευση και διάθεση του ελαιολάδου, είναι τα χρυσά μυστικά που θα προσδώσουν στο προϊόν του υψηλότερη ποιότητα και ταυτόχρονα προστιθέμενη αξία. Η αξία αυτή γίνεται ακόμη μεγαλύτερη όταν το ελαιόλαδο τυποποιείται και διακινείται είτε στο εσωτερικό της χώρας είτε σε χώρες του εξωτερικού. Η εξωστρέφεια και η εμπορική δυναμικότητας μιας επιχείρισης ή ενός συνεταιρισμού τυποποίησης ενισχύεται με την υιοθέτηση ενός συστήματος ποιότητας, γεγονός που δημιουργεί μεγαλύτερο κύρος και εμπιστοσύνη προς τους εν δυνάμει συνεργάτες. Ωστόσο ένας παραγωγός δεν πρέπει να ξεχνά και την υποχρέωσή του για ένα ασφαλές προς το καταναλωτικό κοινό προϊόν. Ο τελικός έλεγχος ελαιολάδου θα πρέπει να εξασφαλίζει πως αυτό φέρει μόνο τα επιθυμητά χαρακτηριστικά και απουσιάζουν επιβλαβείς ουσίες.
 
Σε κάθε περίπτωση, ο σύγχρονος παραγωγός και τυποποιητής ελαιολάδου, ανεξαρτήτως δυναμικότητας, θα πρέπει να θεωρεί τις εξελίξεις της επιστήμης και της τεχνολογίας ως το σύμμαχο για ένα ασφαλές, δυναμικό και ανταγωνιστικό προϊόν.
 
 
Ημερίδα ελαιόλαδο

 

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν :

Υπενθύμιση εγκυκλίου περί μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας από τη νόσο των λεγεωναρίων
Νόσος των Λεγεωναρίων – Υπενθύμιση Εγκυκλίου και Υποχρεώσεις Τουριστικών Μονάδων

Με αφορμή νέα περιστατικά νόσου των Λεγεωναρίων, το Υπουργείο Υγείας υπενθυμίζει με την εγκύκλιο Δ1(δ)/Γ.Π. οικ. 26639/2025 ότι οι υπεύθυνοι τουριστικών καταλυμάτων υποχρεούνται να διενεργούν τουλάχιστον δύο ελέγχους ετησίως για Legionella spp. Η έγκαιρη ανίχνευση και η αποτελεσματική διαχείριση κρίνονται απαραίτητες για την προστασία της δημόσιας υγείας, καθώς και για την αποφυγή διοικητικών και ποινικών κυρώσεων.

Νέα Εγκύκλιος Έλεγχοι για Ασφαλή Λειτουργία Δημόσιων Κολυμβητικών Δεξαμενών
Εγκύκλιος: Έλεγχοι για Ασφαλή Λειτουργία Δημόσιων Κολυμβητικών Δεξαμενών – Τι Προβλέπεται

Η νέα εγκύκλιος του Υπουργείου Υγείας (Αρ. Πρωτ. Δ1δ/Γ.Π. οικ. 24573/03-06-2025) ενόψει της θερινής περιόδου, ενισχύει το πλαίσιο υγειονομικού ελέγχου στις δημόσιες κολυμβητικές δεξαμενές. Τονίζεται η ανάγκη για πλήρη συμμόρφωση με την Υγειονομική Διάταξη Γ1/443/1973, ειδικά σε ό,τι αφορά την ποιότητα του νερού, την κυκλοφορία και απολύμανση, καθώς και την τεκμηριωμένη παρακολούθηση με δειγματοληψίες από διαπιστευμένα εργαστήρια.

Εγκύκλιος: Μεταφορά Πόσιμου Νερού με Βυτιοφόρα Δημόσιας Χρήσης

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας (Αρ. Πρωτ. Δ1δ/Γ.Π. 23173/29-5-2025), κάθε βυτιοφόρο όχημα που προορίζεται για τη μεταφορά νερού ανθρώπινης κατανάλωσης – είτε ιδιωτικής είτε δημόσιας χρήσης – οφείλει να διαθέτει άδεια κυκλοφορίας και βεβαίωση καταλληλότητας από τις αρμόδιες Υγειονομικές Υπηρεσίες. Η χρήση του νερού θα πρέπει να αναφέρεται ρητά στην άδεια και να προορίζεται αποκλειστικά για ανθρώπινη κατανάλωση.